Åvestbo byalag Knapp 1 Knapp 2

avestbo.byalag@outlook.com

Jönsgården

John Eriksson kom till Jönsgården i mitten på 1600-talet. Han var farfar till de första som tar namnet Segerström i slutet på 1700-talet. Så gården har varit i släkten Segerström hela tiden och är så även idag.

Omkring 1860-talet byggdes den nuvarande bostadshuset. Jan Segerstöm var gift med Catrina Persdotter och hon ska ha ritat bostadshuset.

Arvid Segerström tog över gården efter sina föräldrar Johan och Anna Gustava Segerström. De var fem syskon Hildur, Hulda, Anna, Elin och Arvid. Alla var födda på gården.

Arvid blev faderslös vid nio års ålder och började tidigt att arbeta på gården. Han började med att göra staket och sedan byggde han upp sågverket. Han var även mycket engagerad i byn bland annat drev han igenom att det byggdes en bastu vid bäcken vid Vallen. Arvid reste också mycket han var till Italien, Tyskland, Holland med flera länder.

Arvid tog över gården efter sin mor Anna Gustava. Han gifte sig med Anna Lovisa (född Larsson) från Hedkärra. De gifte sig 1918 och fick sex barn Gustav, Karl, Karin, Margit, Linnea och Lars.

Gården i Åvestbo har varit ett samlingsställe för släkten. Det har varit många stora kalas och bröllop där. Många var de kusiner och andra släktingar till Lasse och hans syskon som återvände till Åvestbo för att hälsa på. Det pratades alltid om hur det hade varit förr i tiden på gården. Gamla släktingar kom ända fram till att gården blev såld av Lars.

Karl och mågen Aron blev med i sågverket. Margit och Lars var på gården och arbetade. 1946 blev Anna sjuk och lämnade hemmet hon avled 1959. Arvid fick en stroke 1955 och avled 1961.

Gustav flyttade tidigt från gården till Aspatorp. Linnea blev gift och flyttade till Färna. Karl flyttade med sin familj till Västanfors. Karin och Margit bor kvar på gården till i början av 60-talet. Margit flyttar då med sin familj till Fagersta och Karin flyttar med familjen till Äppelbo i Dalarna.

Karl Segerstöm fortsätter att driva sågverket sedan tar hans söner Olov och Anders över. Nu driver Olovs son Björn sågverket.

Lars bor kvar på gården och 1956 gifter han sig med Inga-Britt Lantz från Högfors Norberg och bildar familj. De får barnen Monika, Inger, Birgitta och Maria.

Lars och Inga-Britt driver gården vidare fram till 1999 då de säljer gården till Anders och Olov Segerström syskonbarn till Lars. Sågverket har betytt mycket för byn. Så många ungdomar från byn som har haft sitt första jobb där.

Text: Monika Hjort